top of page
Mirettes_LR.jpg

 

Weetjes & vragen

Wat is kunst?

Kunst is de bewuste creatie van iets moois of betekenisvols met behulp van vaardigheid en verbeelding (bron: Wikipedia).

Wat doet kunst met je?

Het komt erop neer dat elke individuele hersencel speels gedrag vertoont. Kunst prikkelt dat speels gedrag.

 

Volgens verschillende onderzoeken blijkt dat mensen daar vitaler, optimistischer, tevredener en minder angstig van worden.

 

Spel is dus onze natuurlijke habitat.

(bron: Kunstfanaatjes.nl)

Tot welke stroming behoren je kunstwerken?

Mijn werken behoren tot de hedendaagse figuratieve kunst.

Hoelang ben je al kunstenaar?

Ik maak kunst sinds 1992, dus meer dan 30 jaar.

Kan een beeld/schilderij aangepast worden aan mijn beroep, hobby of een speciale gelegenheid, ...?

Ja, het is mogelijk een beeld of schilderij aan te passen. De stand van de armen of het item aan het touwtje kan gewijzigd worden in functie van je wensen. Voor een schilderij kan ik de persoon of het dier in beeld aanpassen aan jou. Mits aanlevering van een foto. Elk verzoek wordt individueel behandeld. Stel hier je vraag.

Hoeveel stuks bestaan er van een kunstwerk?

 • Een handgeboetseerd keramieken kunstwerk is bij Nooart altijd een unicaat. Dat wil zeggen dat er maar één van bestaat.

 • Een bronzen beeld of een geprint beeld wordt doorgaans in meerdere exemplaren uitgevoerd. Tot en met een editie van twaalf spreekt men van een ‘origineel kunstwerk’, terwijl men het bij een editie die groter is over ‘multiples’ heeft.
  Het aantal bij Nooart bedraagt maximum twaalf stuks.

 • Een schilderij  van Nooart is altijd met de hand geschilderd en dus een unicaat.

Hoe weet ik welk exemplaar (nummer) ik bezit?

Voor een bronzen beeld kan je het volgnummer vragen bij aankoop. Op verzoek wordt een certificaat afgeleverd.

Is de sokkel inbegrepen in de prijs?​

 • Er zijn uitzonderingen, maar de dennenhouten sokkel hoort bij het kunstwerk en is dus meestal in de prijs inbegrepen. Indien je de sokkel niet nodig hebt, wordt dat bedrag van de aankoopprijs afgetrokken. 

 • Mdf sokkels zijn alleen op bestelling te verkrijgen. Maat en kleur kunnen gekozen worden. Hiervoor wordt een afzonderlijke offerte gemaakt. De prijs van de houten sokkel wordt dan in mindering gebracht.

Hoe reinig of verzorg ik mijn beeld?

 • Een keramieken beeld is breekbaar. Een beetje stof kan echt geen kwaad. Is reinigen niet echt nodig? Doe het dan niet. Een beeld stofvrij maken, doe je met een haardroger. Moet het grondiger? Voorzichtig afstoffen met een licht vochtige, niet pluizende zeem kan ook. Als het kunstwerk niet te groot is kan je het onder de kraan afspoelen met handwarm water. Opgelet met breekbare onderdelen in de buurt van de kraan.

 • Een bronzen beeld kan je afstoffen met een licht vochtige, niet pluizende zeem.

Mijn bronzen beeld wordt groen, wat nu?

Een bronzen beeld in vochtige omstandigheden wordt groen. Dat automatisch proces noemt men oxideren. Om oxideren tegen te gaan is het nodig om het beeld jaarlijks te voorzien van een nieuwe waslaag. Zo krijgen de weersomstandigheden er minder vat op.

Wat is keramiek?

Van origine werd het woord 'keramiek' gebruikt voor het aanduiden van voorwerpen die van gebakken klei zijn gemaakt.
Het woord 'keramiek' komt van het Griekse keramos, wat drinkvat of aardewerkvat betekent (bron: Wikipedia).

Een keramieken werk wordt op verschillende manieren opgebouwd, bijvoorbeeld:

 • opbouwen door toevoegen of weghalen van klei, of boetseren

 • draaien op een pottenbakkersschijf
   

Wat is brons?
Brons is een legering van koper en tin. Het tingehalte kan variëren van ca. 10 tot 30%. De legering heeft een roodachtige tot gelige kleur, afhankelijk van het tingehalte (bron: Wikipedia).

De beelden van Christ'l Sprengers worden verkregen via de verloren-was-methode, ook gekend onder de Franse benaming cire perdue. Dat is een techniek om metalen voorwerpen te gieten.

 

De volgorde voor brons gieten is in het kort:

Een wassen model voorzien van wassen giet- en ontluchtingskanalen, in een vuurvaste massa inbedden, de was eruit smelten. Vervolgens in de ontstane holte vloeibaar brons gieten. Na afkoeling de giet- en ontluchtingskanalen afzagen en er blijft een bronzen afgietsel over. Nadat het gietsel uit de mal verwijderd is, wordt het afgewerkt door gaten dicht te hameren of te lassen, uitsteeksels weg te slijpen en het vervolgens te patineren (bron: Wikipedia).

Wanneer is er een tentoonstelling bij mij in de buurt?

Staat je vraag er niet tussen?

Stuur ons een mail.

bottom of page