​Twee stoelen, verse koffie en vijf vragen aan Christ'l


Waar staat de naam Nooart voor en wat betekent het?


Nooart staat voor Naked, hOnest en Off-the-wall art.

 

Het lijkt tegenstrijdig om Noo te gebruiken in een naam, toch is dat precies wat we gedaan hebben. Onze hersenen kunnen het woord 'noo' of 'niet' niet registreren. Bij - denk eens niet aan een roze olifant - denk je juist aan een roze olifant. Je brengt er mensen mee op een idee en dat is onze bedoeling.


Waarom boetseer je naakte mannen?


Omdat ik van mannen hou (glimlacht) en omdat ik via het naakte, mannelijke lichaam mijn visie uitdraag. De zwarte kleur of patine is minstens even belangrijk omdat het naar schaduwen verwijst.

 


Schaduwmannen plakken aan de zool van hun menselijke tegenvoeters, gedoemd tot volgen. Ze lijken niet in staat zich los te maken. Die beeldtaal communiceert mijn boodschap. Mijn manier om onze vervreemding van individualiteit aan te kaarten. We geven alles op voor comfort, luxe, veiligheid en onze vermeende vrijheid; tegen de stroom ingaan is quasi onmogelijk geworden. Toch moeten we het blijven proberen net als de schaduwmannen.

 

De kerngedachte van de schaduwmannen is er eentje van eerlijkheid, humor en hoop. Net voor het té dramatisch wordt, maken de schaduwmannen zich er met een kwinkslag vanaf, een vrolijke toets die ons doet glimlachen. Relativeringsvermogen en zelfspot in een glansrol.


Een vraag waar beginnende artiesten mee worstelen: Hoe kom je als kunstenaar in een galerij terecht? Als je weet dat kunstgalerijen het niet erg op prijs stellen als je jezelf gaat aanbieden.


Van 1992 tot 2007 schreef ik me in op tentoonstellingen en beurzen. Door mijn deelname aan Countryside - nu Inside genoemd -  in Gent is mijn kunstcarrière in een stroomversnelling gekomen. In 2007 werden mijn sculpturen gescout door twee galerijen. Eén uit Brugge en één uit Gent.

 

Maar ik verklap je een geheim waar elke artiest iets aan heeft. Op de site van Kunstwerkt vind je tentoonstellingsruimtes, activiteiten, wedstrijden en zoveel meer.


Werk je nog met dezelfde galerijen als in je beginperiode?


Ik werkte meer dan tien jaar samen met een galerij uit Gent Down to Art. Ik had werken in permanente tentoonstelling in Kunsthuis Panta Rei in Brugge. Sinds de zomer van 2018 staan mijn beelden opgesteld in galerij Pjez Unik in Antwerpen. Daar vind je al mijn werken.


Je zit bijna dertig jaar in het vak. Je beelden stonden op Lineart, prijkten op Affordable Art Fair, je exposeerde in binnen- en buitenland, je wordt vertegenwoordigd door galerijen. Heb je nog dromen?


Ik fantaseer wel eens over exposities in New York en China (lacht) en ik werk samen met mensen uit andere disciplines. Ik boetseer de figuren van cartoonist Nikola IOA Hendrickx. Ik experimenteer af en toe met mensen uit de 3D-industrie.

 

Uitdagingen aangaan, mogelijkheden onderzoeken, bijblijven en als het kan voorblijven dat maakt me gelukkig.
 

Na een laatste kopje koffie nemen we afscheid in Wiekevorst.

Kunstwerk